Słodki stół na wesele – czy aktualnie to must have? O czym warto pamiętać wybierając weselny candy bar? Sprawdź!

wrz 20, 2022 | Poradnik, Ślub i wesele | 0 komentarzy

Wybór sali weselnej, motyw przewodni wesela, czy lista gości – to tylko kilka aspektów, które musimy dokładnie przemyśleć planując nasz ślub. Do tego dochodzi jeszcze szczegółowy wybór dań, w tym deserów i różnych słodkości, które mimo sporej liczby gości podpasują możliwie wszystkim zaproszonym. Tutaj z pomocą przychodzi słodki stół, który umożliwi nam zaproponowanie gościom bardziej różnorodnych deserów i nietuzinkowych słodyczy. Dawniej państwo młodzi mieli mniejszy wybór, w związku z czym na weselach królowały tradycyjne polskie wypieki – serniki, makowce, babki czy ciasta z kremem. Dzisiaj nikt już sobie nie wyobraża przyjęcia weselnego bez pięknie dekorowanych deserów w oryginalnych smakach. Zapraszamy do przeczytania naszego tekstu, z którego dowiesz się, jakie panują trendy w świecie weselnych słodkości. Wyjaśniamy również, jak skomponować weselny candy bar.

Candy bar na wesele – co to takiego?

Candy bar – z pozoru to tylko stół w weselnymi słodkościami. To jednak mylne podejście do całego tematu, bowiem przygotowanie takiego stołu wymaga ogromu pracy i nie lada kunsztu ze strony pary młodej oraz cukierników. Słodki bufet stanowi tak naprawdę swego rodzaju atrakcję na weselu, kusi nie tylko bogactwem smaków i aromatów, ale również bajkowym stylem. Sposób podania jest tutaj niezmiernie ważny, talerze ze słodkościami mają zachwycać, kojarzyć się gościom z najwspanialszymi wspomnieniami z dzieciństwa. Żeby jednak tak się stało, musimy zadbać o najmniejsze detale, zaplanować każdy element i dokładnie omówić nasze pomysły z cukiernikiem.

Jeżeli chodzi o dobór słodyczy, to tutaj wszystko zależy od naszej inwencji i upodobań, oraz oczywiście od budżetu, który chcemy przeznaczyć na nasze ślubne łakocie. Cukierki, makaroniki, mini porcje różnych ciast, pralinki, muffinki czy desery w słoiczkach – to kilka przykładów słodyczy, które mogą znaleźć się na takim stole. Możemy również zdecydować się na… watę cukrową!  Na brak różnorodności narzekać nie możemy, a każda para młoda bez problemu zaprojektuje słodki stół na wesele, który będzie podkreślał główny motyw wesela. Warto już podczas wstępnych rozmów z cukiernikiem zaprezentować mu wybrany ślubny bukiet, planowane dekoracje czy nawet sam klimat sali, na której będzie odbywało się huczne przyjęcie.

Do stylu glamour pasował będzie candy bar „na bogato” z odrobiną przepychu i mocniejszych dekoracji. Możesz wykorzystać tutaj balony, złote talerzyki i patery czy desery zwieńczone jadalnym brokatem. Wesele rustykalne nawiązuje do natury i wsi, dlatego tutaj stół będzie w neutralnych kolorach; postaw na drewniane patery ze słodyczami oraz wykonane w oryginalny sposób serwetki w odcieniach beżu i bieli. Na stołach rustykalnych nie może zabraknąć owoców, które mogą również stanowić główną dekorację tartaletek czy babeczek.

Słodki stół na weselu – czy warto się na niego zdecydować?

Nowoczesny candy bar ma niewiele wspólnego ze standardowymi rozwiązaniami spotykanymi niegdyś na polskich przyjęciach weselnych. Nawet nie musi on tak naprawdę przybierać formy stołu! Słodycze mogą być ustawione na specjalnych stelażach, tubach czy kredensach; oryginalne pomysły zachwycą wszystkich gości, warto więc wykazać się kreatywnością. Candy bar to dla amatorów słodkości istny raj, jest to świetna atrakcja na wesele, która daje możliwość skosztowania różnorodnych deserów podanych w niezwykły sposób. Jeżeli postawimy na ciekawe, nietuzinkowe połączenia smaków, taki stół z deserami będzie prawdziwym hitem na naszym ślubie. Docenią go zarówno dzieci, jak i dorośli goście, a profesjonalnie przygotowane stoisko będzie tak urokliwym widokiem, że uwiecznione na zdjęciach przez fotografa ślubnego będzie cieszyć oko przez wiele następnych lat.

Możliwość pełnej personalizacji decyduje o tak dużym powodzeniu candy barów na współczesnych ślubach – pary młode pokochały ten sposób podania słodkości. Jeżeli chcesz, aby każdy aspekt ślubu był dopracowany co do najmniejszych szczegółów – skorzystaj z usług profesjonalisty. Wedding planner podpowie, jakich błędów unikać podczas komponowania słodkiego stołu oraz da Wam cenne wskazówki dotyczące każdej sfery ślubu.

O czym należy pamiętać wybierając słodkie stoły?

Doskonałe słodycze są jednym ze składników przepisu na udane wesele. Liczy się różnorodność łakoci, ale ważna jest przede wszystkim jakość. To na smak zwracamy największą uwagę – ważne jest, aby wybrane przez nas desery były przede wszystkim aromatyczne, pachnące prawdziwą wanilią czy czekoladą. Komponując weselny stół słodkości, unikajmy przesłodzonych ciast, ze sztucznymi składnikami – lepiej, aby ciasta były mniej słodkie, ale za to bardziej esencjonalne. Mniejsza zawartość cukru sprawi również, że goście będą w stanie spróbować i docenić więcej różnych słodyczy.

Dlatego tak ważna jest wcześniejsza degustacja oferty cukierni, z którą chcemy podjąć współpracę. Można na przykład zamówić tematyczne słodkości na wieczór panieński z kilku różnych miejsc, by wraz z przyjaciółkami wybrać najdoskonalsze. Warto również przeczytać opinie w Internecie o danej firmie albo poprosić o pomoc naszych znajomych. Być może sami niedawno urządzali przyjęcie weselne i znają świetnego cukiernika, którego będą mogli polecić. W ten sposób będziemy mogli w pełni zaufać firmie i zyskamy pewność, że wszystko zostanie przygotowane z należytym profesjonalizmem.

Smak deserów jest najważniejszy, a zaraz po nim plasuje się sposób podania, stylistyka. I nie chodzi tylko o to, aby słodki kącik na weselu po prostu dobrze się prezentował. Przede wszystkim powinien pasować do motywu głównego imprezy, stylu Twojego wesela. Niezależnie, od tego, czy planujesz ślub w stylu boho, glamour, nowoczesny, minimalistycznym czy nawet indywidualny ślub humanistyczny – bez problemu skomponujesz idealny candy bar. Jeżeli nie planujesz jakiegoś konkretnego motywu przyjęcia zadbaj, aby candy bar pasował do miejsca, w którym odbędzie się impreza weselna. Tak naprawdę nie ma projektu, którego nie dałoby się zrealizować, a wszystko dzięki bogatej ofercie firm świadczących tego typu usługi. Jedynymi ograniczeniami są Wasza wyobraźnia i budżet. Wykorzystaj planer ślubny, ustal dokładnie, jakie dekoracje Ci się podobają, a następnie omów swój pomysł z osobą projektującą Wasz słodki stół.

Kolejną kwestią jest dobór samych słodyczy. Tutaj kierujemy się głównie naszymi upodobaniami; na słodkim stole może znaleźć się wiele różnych łakoci, nie musimy rezygnować z naszych ulubionych słodyczy. Bardzo dobrze sprawdzą się praliny i malutkie desery na jeden kęs. Mniejsze porcje stwarzają okazję do zaproponowania większej ilości smaków i rodzajów słodyczy.

Ile kawałków ciasta powinno znaleźć się na słodkim stole?

Ilość słodyczy na słodkim stole zależeć będzie oczywiście od liczby gości. I tutaj pojawia się kluczowe pytać: jak dobrać ilość porcji do liczby gości – tak, aby nie przepłacić i aby niczego nie zabrakło? Niezależnie od tego, czy planujesz kameralne wesele, czy ogromną imprezę – warto iść za radą profesjonalisty. Osoba, która na co dzień zajmuje się przygotowaniem candy barów, dokładnie Wam powie, jaka ilość ciast i innych deserów będzie potrzebna. Pamiętaj, że taka osoba ma duże doświadczenie, zna dokładne zapotrzebowanie, warto jej zatem zaufać.

O ile przy ciastach na blachy, które kiedyś pojawiały się na polskich weselach najczęściej sprawa była prostsza (na jednego gościa zakładano 3 kawałki, przy czym jeden waży średnio 100-150 g) to przy nowoczesnych ślubach jest inaczej. W inny sposób ustala się liczbę deserów, takich jak: makaroniki, praliny, miniporcje serników, napoleonek czy słonych przekąsek. Ilość słodyczy to kwestia indywidualna, a osobie bez doświadczenia trudno będzie, chociażby w przybliżeniu ją oszacować. Poprawiny wesela, które mogą zostać zorganizowane przez parę młodą również wpłyną na ilość potrzebnych łakoci.

Jakie desery wybrać na słodki stół na wesele?

Pięknie dekorowane cupcakes i muffiny robią furorę na słodkich stołach. Nie tylko wszystkim smakują, ale można je również dowolnie udekorować. Na weselach boho oraz rustykalnych babeczki będą udekorowane różnymi owocami sezonowymi; na ślubach glamour będą one wykończone złotymi bądź srebrnymi drobinkami (tort również może być tak udekorowany).

Miniporcje przeróżnych ciast to must-have nowoczesnego weselnego menu. Mogą to być mini torciki o różnych smakach (np. słonego karmelu), mini serniczki, napoleonki czy bezy. Możemy postarać się nawet o personalizowane ciastka, które będą stanowić mały upominek dla gości. Lepiej postawić na mniejsze porcje, ale to za bardziej urozmaicone menu deserowe.

Weselny stół słodkości to nie tylko ciasta, ale również inne słodycze, takie jak makaroniki, praliny, a także cukierki. Cake popsy na patyku to propozycja dla fanów nowoczesności i nietuzinkowych pomysłów. Są to po prostu lizaki z ciasta. Podobną formę mają cakesicles i jak sama nazwa wskazuje – jest to ciasto, które wyglądem przypomina lody na patyku. Te desery również stwarzają okazję do dowolnych dekoracji, a co za tym idzie – dopasowania do stylistyki naszego wesela.

Pączki czy eklerki to klasyki, które nigdy nie wychodzą z mody; znane i lubiane, będą się wspaniale prezentować na weselnym candy barze. Warto również pokusić się o nieco nowoczesności i zamiast tradycyjnych pączków czy mini pączków zamówić znane i uwielbiane – amerykańskie donuty.

Desery w słoiczkach, truskawki w czekoladzie, a nawet żelki często goszczą na weselnych przyjęciach. Te ostatnie z pewnością przypadną do gustu młodszym gościom.

Czekoladowa fontanna będzie doskonałą (i przede wszystkim pyszną) atrakcją weselną, która na zaproszonych gościach zrobi ogromne wrażenie. Zachwyca okazałą formą oraz smakiem – czekolada to zawsze strzał w dziesiątkę, jej smak przywodzi na myśl dzieciństwo i beztroskę. Sprawdzi się jako niezapomniana rozrywka nie tylko dla najmłodszych zaproszonych gości, ale też dla dorosłych łasuchów słodkości.

Pomyśl również o zdrowszych alternatywach – wegańskie czy bezglutenowe ciasta, przysmaki słodzone miodem zamiast cukrem, różne owoce. Osoby cierpiące na celiakię, nietolerancję glutenu lub laktozy z pewnością docenią ten miły, dietetyczny gest. To również ważne dla panien młodych spodziewających się maluszka, planujących ślub w ciąży, które nie zawsze mają ochotę na cięższe ciasta z kremem.

Ile kosztuje słodki stół na wesele?

Słodki stół na wesele jest wspaniałą atrakcją. Niektóre pary decydują się na bardzo bogate udekorowanie, aby rzucał się on w oczy, był ważnym miejscem na sali i zachęcał gości do degustacji. Candy bar dopracowany co do najmniejszego detalu, to niestety spory koszt. Ostateczna cena będzie wynikała z rodzajów deserów, wybranego usługodawcy oraz – co oczywiste – od liczby gości. Przyjmując, że mamy 150 gości musimy liczyć się z wydatkiem minimum 3000 zł, jednak znajdziemy oferty również za 6000 zł.

Pamiętajmy, aby za wszelką cenę unikać firm, które dla takiej liczby gości oferują „słodkie stoły” za cenę poniżej 1000 zł. Choć może się to wydawać kuszące, warto przemyśleć, czy wolimy zapłacić nieco więcej i cieszyć się wysoką jakością, pięknym wyglądem oraz niezapomnianym smakiem czy tanimi, sztucznymi babeczkami z supermarketów jedynie poustawianymi na stole przez wybraną przez nas firmę.

Pamiętajmy, że wszystkie candy bary podlegają indywidualnej wycenie. Jest to usługa w pełni przygotowywana na konkretny ślub – nie ma dwóch takich samych zamówień, każde wesele jest inne. Biorąc pod uwagę nakład pracy włożony w przygotowanie słodkiego stołu, cena jest w pełni uzasadniona. Obejmuje ona nie tylko koszt produktów i samych słodyczy czy sprzętów, ale również całe zaprojektowanie i przygotowanie, dowóz, czy wykorzystane materiały, naczynia do serwowania i akcesoria. Osobie, która nie ma doświadczenia, niezmiernie trudno byłoby zadbać o każdy aspekt, trzeba tutaj pomyśleć o wielu rzeczach, wykazać się kreatywnością oraz znajomością rynku. Warto zatrudnić firmę, która kompleksowo zajmie się słodkim stołem – zarówno od cukierniczej strony, jak i od tej stylistycznej. Taka firma zadba o piękny wygląd i wspaniały smak deserów, dekoracje kwiatowe, naczynia oraz całą formę podania.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *